Çerez Örnek

EĞİTİM FALİYETLERİ

E.Ü. TIP FAKÜLTESİ GÖĞÜS CERRAHİSİ ANABİLİM DALININ KURUMSAL ÖZELLİKLERİ

Uzmanlık eğitimi veren kurum, “Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü, Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı”dır. Amacı, genel göğüs cerrahisi ile ilgili hastalık ve bozuklukları olan hastalara cerrahi tedavi uygulamalarının yanı sıra, Tıp Fakültesi öğrencilerine eğitim vermek ve uzman yetiştirmektir. Kurumumuz, İzmir İli sınırları içinde Göğüs Cerrahisi alanında uzman yetiştiren ilk üniversite birimidir.

Eğitim programı için yeterli büyüklükte 25 kişilik seminer salonunda her tür teknik donanım mevcuttur. Uzmanlık öğrencisi odasında internet bağlantılı bilgisayar sistemi ile Merkez Kütüphane bilgilerine ulaşılabilmektedir.

Eğitici Özellikleri

Eğitici programında 2023-2024 Eğitim ve Öğretim yılı itibarı ile 5 öğretim üyesi görev almaktadır. Anabilim dalı öğretim üyeleri, uzmanlık öğrencisi eğitiminin değişik kademelerinde sorumludurlar.

A. Eğiticilerin ortak özellikleri şunlardır:

  • Sürekli eğitimde yer alırlar.
  • Ulusal ya da uluslararası bilimsel derneklere üyedirler.
  • Ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılarda bildiri sunar ve yayınlarlar.
  • SCI-SCIE Dergilerde yayın yaparlar.
  • Bilimsel araştırmalar organize ederler.

B. Eğitimcilerin iş bölümü aşağıdaki gibidir:

Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı: Kurumun idari ve akademik başkanıdır. Uzmanlık öğrencisi ve öğretim üyelerinin denetiminden sorumludur.

Uzmanlık Eğitimi Koordinatörü: Anabilim Dalı Başkanı tarafından akademik kurula danışılarak ve kurulu oluşturan öğretim üyeleri arasından bir yıllık süre için atanır. Uzmanlık eğitimi programının yürütülmesinden, sınavların hazırlanması ve değerlendirilmesinden sorumludur. Program her yeni akademik eğitim dönemi başında akademik kurulda tekrar tartışılır ve Anabilim Dalı Başkanı tarafından onaylanır.

Öğretim üyeleri yılda en az bir defa Anabilim Dalı Akademik Kurulunda uzmanlık eğitim programını, hedeflerini, elde edilmiş sonuçları gözden geçirerek programın bir sonraki dönemde aynen uygulanmasına ya da değişmesine karar verebilir. Bu toplantıda Anabilim Dalı Akademik Kurul kararı ile kıdemli bir uzmanlık öğrencisi bulunabilir.

Tıpta uzmanlık öğrencileri, kıdemlerine uygun olarak, her gün 3-4 saat cerrahi ve klinik uygulama ile 2-3 saat teorik eğitim alırlar. Bu cerrahi ve klinik uygulamalar ile teorik eğitimler, her yıl düzenlenen haftalık eğitim programlarında belirtilir.

Eğitim Programı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalına ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) aracılığı ile açık olan kadrolara uzmanlık öğrencisi kabul edilir ve eğitim programına başlanır. Hedef, her sınav döneminde bir uzmanlık öğrencisi kadrosunun açılmasıdır.

Eğitim programının amacı; uzmanlık öğrencisine aşağıdaki konularda yeterli düzeyde bilgi ve beceri kazandırarak, Göğüs Cerrahisi alanında ameliyat yapabilecek, bilimsel makale okuma ve tartışma alışkanlığı kazanmış, sorgulayan, yeni gelişmeleri takip eden, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara katılan, en az bir yabancı dili kongre ve toplantılarda sunum yapabilecek düzeyde geliştirmiş, çalıştığı kurumun bilimsel düzeyini yükseltecek ve ülkesinin çıkarlarını gözeten uzman yetiştirmektir.

 

Konu

Anlatan Öğretim Üyesi

Tıbbi etik

Prof.Dr. Ufuk Çağırıcı

Göğüs Cerrahisinde anamnez alma, fizik muayene yöntemleri ile bulguların değerlendirilmesi

Prof.Dr. Alpaslan Çakan

Göğüs Cerrahisi alanına giren organ ve sistemlerin anatomi, fizyoloji, patoloji ve biyokimyasal özellikleri

Doç.Dr. Ali Özdil

Fonksiyonel ve anatomik inceleme için yapılan test sonuçlarının değerlendirilmesi

Doç.Dr. Tevfik İlker Akçam

Konjenital ve akkiz hastalıklar

Dr.Öğretim Üyesi Ayşe Gül Ergönül

Tanı ve tedavi yöntemlerinin endikasyon ve kontrendikasyonları

Prof.Dr. Ufuk Çağırıcı

Rijit ve fleksibl bronkoskopi

Prof.Dr. Alpaslan Çakan

Mediastenin invaziv inceleme yöntemleri

Doç.Dr. Ali Özdil

Videotorakoskopik cerrahi

Doç.Dr. Tevfik İlker Akçam

Toraks travmalı hastalara yaklaşım

Dr.Öğretim Üyesi Ayşe Gül Ergönül

Yoğun bakımdaki hastanın izlenmesi

Prof.Dr. Ufuk Çağırıcı

Göğüs Cerrahisi onkolojik hastalıklarının non-operatif tedavi yöntemleri

Prof.Dr. Alpaslan Çakan

Solunum fizyoterapisi ve rehabilitasyon teknikleri

Doç.Dr. Ali Özdil

Temel adli tıp bilgileri

Doç.Dr. Tevfik İlker Akçam

Seminer ve Literatür saati

Akademik çalışma süresi içinde, her hafta Cuma günleri saat 09:00-10:00 arasında, tüm öğretim üyeleri ve uzmanlık öğrencilerinin katılımıyla yapılır. Her uzmanlık öğrencisinin bir yıl içinde en az 2 seminer hazırlaması gereklidir. Uzmanlık öğrencisinin vereceği seminerin konusundan, denetlenmesinden ve sunumundan ilgili öğretim üyesi sorumludur. Hazırlanacak bilimsel takvime göre sıra ile öğretim üyeleri de bilimsel ilgi alanı içine giren konular üzerine seminer verebilir. Diğer anabilim/bilim dallarından konuk konuşmacılar davet edilebilir.

Klinik hastalarının dökümü ve değerlendirilmesi

Her yıl Ocak ayının ilk yarısı içinde, önceki yılda klinikte operasyonları yapılan hastaların dökümü, değerlendirilmesi ve önceki yıllarla karşılaştırılması, uzmanlık öğrencileri ile birlikte tüm öğretim üyelerinin katılımıyla tartışılarak sonraki yıllara yönelik stratejiler belirlenir.

Göğüs Onkoloji Konseyi

Her hafta Perşembe günleri saat 09:00-10:00 arasında, Göğüs Hastalıkları, Göğüs Cerrahisi, Radyasyon Onkolojisi, Nükleer Tıp, Patoloji ve Radyoloji Anabilim Dalları ile Medikal Onkoloji Bilim Dalından öğretim elemanlarının gerçekleşir. Akciğer, mediasten ve plevra malignitesi olan hastalar burada tartışılır ve tedavi kararı birlikte verilir.

Uzmanlık Öğrencisinin Değerlendirilmesi

Klinik ve deneysel araştırmalar

Anabilim Dalı akademik kurulu ile öğretim üyeleri tarafından belirlenen araştırma projeleri içinde uzmanlık öğrencileri de yer alır. Çalışmalarda sorumlu öğretim üyesi ile birlikte birden fazla uzmanlık öğrencisi görev alabilir.

Bilimsel toplantı, kongre ve kurslar

Uzmanlık öğrencilerinin yurt içi veya yurt dışı kurs, kongre, sempozyum, panel, konferans, workshop gibi etkinliklere aktif olarak (sözel sunum, poster hazırlama) katılması istenir.

Bilimsel bildiri ve yayınlar

Her uzmanlık öğrencisi, Göğüs Cerrahisi uzmanlık eğitimi süresince, ulusal ya da uluslararası toplantılarda en az 2 bildiri (sözlü ya da poster) sunmak, ulusal ya da uluslararası hakemli dergilerde en az 2 makale hazırlamak zorundadır.

Uzmanlık tezi

Uzmanlık tezinin hazırlanması, Tıpta Uzmanlık Tüzüğünün 19. maddesine göre yasal zorunluluktur. Tez konusu, Anabilim Dalı Akademik Kurulunda her uzmanlık öğrencisine eğitiminin ilk yarısı tamamlandıktan sonra, kendisinin ve tez danışmanı olan öğretim üyesinin görüş ve önerileri ile belirlenir. Tez; orijinal, bilimsel ve yayınlanabilir bir inceleme ve araştırma niteliğinde olmalı, uzmanlık öğrenciliği süresinin son üç ayından önce teslim edilmelidir. Tezi kabul edilen uzmanlık öğrencisi, uzmanlık sınavına girmeye hak kazanır.

Uzmanlık öğrencisinin eğitimleri sırasındaki pratik uygulama yükümlülükleri

Uzmanlık eğitim program süresi içinde yapılması gerekli işlemler için “Uzmanlık öğrencisi İzlem Rehberi” hazırlanmış olup bu kütükte yıllara göre gerçekleşmesi beklenen uygulamalar listelenmiştir.

Sınavlar

Uzmanlık öğrencisinin teorik bilgi düzeyi, yıl içindeki eğitim-öğretim döneminde her ay yapılan sözlü ve yılda en az bir kez yapılan yazılı sınavlarla değerlendirilir. Sorular öğretim üyeleri tarafından güncel literatür bilgileri temel alınarak hazırlanır. Uzmanlık öğrencisinin başarılı sayılması için sözlü ve yazılı sınav ortalamasının 100 puan üzerinden en az 70 puan olması gerekir.

Uzmanlık öğrencisi geri bildirimleri

Uzmanlık öğrencisi, tamamladığı rotasyonlardan sonra ve her takvim yılı sonunda, çalışma düzeni ve eğitimi ile ilgili olarak geri bildirimde bulunur.

Mezun uzmanlar ile ilişkiler

Yazışma grupları oluşturularak kliniğimizden ihtisas alan uzmanlar ile iletişim sağlanır. Bunun yanında, yılda bir kez tüm mezunların katılımıyla yemekli bir toplantı düzenlenir.

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ